Izložbe Novosti Radionice

Izložba Hrvatski sokol u OŠ Vukomerec i igraonica na Danima Trnave u organizaciji Hrvatskog športskog muzeja

09. 05. 2022. - 18. 05. 2022.
11:00 - 19:00


Izložba posvećena Hrvatskom sokolu, tjelovježbenom društvu osnovanom 1874. godine koje je do početka Prvog svjetskog rata okupljalo 180 društava i više od 20.000 članova, postavljena je u suradnji Hrvatskog športskog muzeja, Osnovne škole Vukomerec i Sportskog rekreativnog društva Trnava u prostorima OŠ „Vukomerec“ Zagreb, Porečka 7c.
Hrvatski sokol bio najrašireniji i najmasovniji tjelovježbeni, sportski i društveni pokret u Hrvatskoj. Tjelovježba je bila temeljna aktivnost, ali razlozi osnivanja i ciljevi djelovanja bili su politički i ideološki: borba protiv germanizacije i mađarizacije, razvoj i očuvanje nacionalne svijesti te zauzimanje za bolji državno-pravni položaj Hrvatske u okvirima Austro-Ugarske, a kasnije Kraljevine Jugoslavije. Prvi sportski klubovi izrastaju iz sokolskih društava, a iz sokolskog pokreta proizašao je i Franjo Bučar, otac hrvatskog sporta.
Izložba se otvara u ponedjeljak 9. svibnja 2022. u 11.00 sati, a može se razgledati u radno vrijeme škole, od 8.00 do 19.00 do 18. svibnja 2022.

U sklopu Dana Trnave na terenima SRD Trnava u petak 13. svibnja 2022. u 16.30 biti će održana zabavna igraonica pod nazivom Bučarove igre za društva i škole u organizaciji Hrvatskog športskog muzeja. Na tragu najpoznatijeg hrvatskog sportskog „prosvjetitelja“ Franje Bučara polaznicima će se kroz kratki uvod predstaviti počeci tjelesne kulture u školama. Nakon toga, slijede aktivnosti koje će ih „vratiti u prošlost“. Aktivnosti su kombinacija individualnih i grupnih vježbanja protkana davno zaboravljenim igrama. Kroz zabavnu interakciju polaznici će dobiti novi uvid u sadržaj, potaknut će se na fizičku aktivnost te ukazati na ljudsku potrebu za kretanjem i igrom. Kroz igraonicu ćemo oživjeti dio naše prošlosti razvoja tjelesne kulture.
Voditelj programa: Marijan Sutlović, kustos, Hrvatski športski muzej
Program je namijenjen djeci i odraslima od 6 do 99 godina.

Veselimo se vašem dolasku!