INFO

Muzej je tematski vezan za povijest i razvoj športa i tjelesne kulture na području Hrvatske. Sustavno prikupljanje građe za muzej počelo je 1950-ih godina, a 1977. g. u zgradi Kineziološkog fakulteta uređen je prvi postav Muzeja fizičke kulture Hrvatske, koji je djelovao kao sastavni dio tog fakulteta. Muzej je 1990. g. promijenio naziv u Hrvatski športski muzej, a službeno je registriran 2003. U svojim zbirkama Muzej čuva građu gotovo svih športskih grana iz različitih razdoblja, a najbrojnija je ona o početcima pojedinih sportskih disciplina. Fundus čine sprave za tjelovježbu, plovila, vozila, letjelice i dr.; športska oprema i rekviziti (obuća, odjeća, klizaljke, skije, lopte, reketi, palice, štitnici, zviždaljke); odjevni predmeti, natjecateljski brojevi, kostimi i sl.; trofejni predmeti (medalje, plakete, značke i pokali); tiskana građa (plakati športskih događaja, leci, prospekti, pozivnice, ulaznice, razglednice, rasporedi natjecanja); diplome, zastavice, grbovi…  Zbirka fotografija ima oko 26 000 pozitiva te više tisuća negativa vezanih za različite klubove, sportaše i sportske djelatnike te sportske događaje i objekte. Muzej ima specijalizirani arhiv s građom iz područja tjelovježbe i sporta, u kojemu su originalni dokumenti. Najvrednijim osobnim arhivskim fondovima smatraju se oni iz zbirki Franje Bučara (1866. – 1946.) i Milivoja Radovića (1916. – 1987.). U Muzeju se prikupljaju biografije sportaša i sportskih djelatnika od početaka razvoja športa kod nas do danas. Za 2016. g. Muzej priprema otvorenje stalnog postava Šport u Hrvatskoj do 1920. godine, u kojemu će prvi put javnosti biti predstavljen bogati fundus Muzeja prikupljen u proteklih više od 60 godina. Raznovrsnom građom iz muzejskih zbirki i knjižnice, tematski će biti obuhvaćeni svi dijelovi Hrvatske od Iloka do Dubrovnika te vremensko razdoblje od Austro-Ugarske preko Prvoga svjetskog rata do početaka organizacije športova u Kraljevini SHS. Postav će obuhvaćati ove teme: tjelovježbeni pokret Hrvatski sokol (1874. – 1929.), tjelesni odgoj u školama, Franjo Bučar – otac hrvatskog sporta, olimpizam, mačevanje, streljaštvo i balonstvo, biciklizam, nogomet, hrvanje, atletika, automobilizam, tenis, hokej na travi, planinarstvo i alpinizam, skijanje i sanjkanje, veslanje i plivanje. Bit će predstavljeno i osnivanje klubova, saveza i ljudi zaslužnih za njihovo djelovanje, kao i sportska natjecanja i objekti. 

HRVATSKI ŠPORTSKI MUZEJ

  • Adresa: Ilica 13
  • 10000 Zagreb
Uredi i uprava 
  • Adresa: Praška 2/II. kat
  • 10000 Zagreb
  • Telefon: + 385 1 483 34 83
  • E-mail: info@sportski-muzej.hr

Osnivač: Republika Hrvatska/Ministarstvo kulture RH
Godina osnutka: 2003.
Vrsta muzeja: specijalizirani-povijesni
Djelokrug muzeja: državni

Radno vrijeme: 
ponedjeljak – petak od 8 do 16 sati, 
subotom, nedjeljom i praznicima nije otvoreno.

Korištenje: građa Muzeja trenutno nije dostupna korisnicima.

Pristup: 
prostorije Muzeja se nalaze na II. katu, dostupno dizalom i stubama, prilaz dizalu invalidskim kolicima – u tijeku je izrada dokumentacije za uređenje pristupa. 
Javni prijevoz: tramvajske linije koje prolaze Trgom bana Jelačića.
Parkiralište: zgrada nema vlastiti prostor za parkiranje.

ZAPOSLENICI MUZEJA

Danira Bilić, ravnateljica, e-mail
Đurđica Bojanić, voditelj – Zbirke biografija – INDOK podataka
Andrej Krbec, tajnik, e-mail
Maja Juras, voditelj financijsko-računovodstvene službe, e-mail
Zrinko Grgić, voditelj – Zbirke knjižne građe, e-mail
Ana Wild, voditelj – Zbirke opreme i rekvizita – Zbirke velikih predmeta – zbirka zastavica i drugih tekstilnih predmeta, e-mail 
Marijan Sutlović, voditelj – Zbirke diploma i plakata – Zbirke medalja i značaka, e-mail
Martina Vargek, voditelj – Zbirke arhivskih fondova, e-mail
Petra Husein Pustaj, voditelj – Zbirke fotografija – Zbirke tiskovina, kataloga i kalendara, e-mail
Vanja Kundrata, dokumentarist pripravnik, e-mail
Martina Opačak, kustos pripravnik, e-mail
Zoran Matar, informatičar pripravnik, e-mail


EnglishCroatiaUnknown