Zbirke

Zbirka zastavica i drugih tekstilnih predmeta

 • Vrsta zbirke
  povijesna, umjetnička, kulturno povijesna, sportska
 • Broj predmeta
  preko 500 inventariziranih predmeta
 • Vrsta građe
  zastavice, oznake, amblemi, natjecateljski brojevi, dresovi i drugi sportski odijevni predmeti i slično
 • Teritorij
  Hrvatska, svijet
 • Vremensko razdoblje
  od kraja 19. stoljeća do danas
 • Voditelj
  Ana Wild, viša kustosica

Zbirka zastavica i drugih tekstilnih predmeta okuplja tekstilne predmete korištene u sportu ili vezane uz sportske aktivnosti.

Trenutno su najbrojnije zastavice, oznake i amblemi zatim trake, vrpce, bedževi, maramice, natjecateljski brojevi, sportski dresovi i odjeća te ostali srodni predmeti.

Radi se o predmetima nastalim u 20. stoljeću vezanim uz privatnu i klupsku odjeću sportaša i sportskih djelatnika, tekstilne oznake klubova, sportskih udruženja poput Hrvatskog sokola i manifestacija kao što su Europska i Svjetska prvenstva, Olimpijade, Univerzijade u Zagrebu, Mediteranske igre u Splitu.

Među zanimljivijima treba izdvojiti sokolske ambleme i druge sokolske oznake kao i dijelove sokolskog odijela konjanika Hrvatskog sokola Milana Dečaka, mačevalačko odijelo Milana Neralića s početka prošlog stoljeća, ambleme Moto-koturaškog kluba Zagreb (M.K.K. Zagreb) i majice – dresove biciklista Antuna Baneka iz 1920-tih, kompletnu planinarsku opremu Željka Poljaka iz 1950-tih, vaterpolo gaćice Zdravka Ježića s Olimpijskih igara u Melbourneu 1965. g. kao i radne uniforme s Univerzijade te suvremene predmete poput košulje trenera Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića nošene na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.