Zbirke

Zbirka opreme i rekvizita

 • Vrsta zbirke
  povijesna, umjetnička, industrijska, prijevozna sredstva, kulturno povijesna, sportska
 • Broj predmeta
  preko 850 inventariziranih predmeta
 • Vrsta građe
  netekstilna sportska oprema i rekviziti poput obuće, klizaljki, skija, lopti, reketa, palica, štitnika, zviždaljki, bicikla, kajaka, gimnastičkih sprava i slično
 • Teritorij
  Hrvatska, svijet
 • Vremensko razdoblje
  od kraja 19. stoljeća do danas
 • Voditelj
  Ana Wild, viša kustosica

Zbirka opreme i rekvizita okuplja sportska pomagala, pribor i obuću koje sportaši i rekreativci koriste tijekom treninga i natjecanja. U najvećem broju zbirka čuva lopte, rekete, klizaljke, palice, skije kao i sablje, diskove, zviždaljke, bučice i ostale srodne predmete.

Od kraja 19. stoljeća i širenja sportskih aktivnosti na području Hrvatske nastaje sve veći broj prvo privatne a zatim i klupske sportske opreme i rekvizita, a u zbirci se skupljaju i predmeti vezani za sportske djelatnike te obrtnike i proizvođače sportske opreme. Zbog njihovog trošenja izazov ih je pronaći i prikupiti u dobrom stanju.

Među zanimljivijima treba izdvojiti klizaljke i boksačke kruške te bicikl ‘velociped’ s kraja 19. stoljeća, putnu torbu i skije iz ostavštine Franje Bučara, boksačke rukavice Aleksandra Valentekovića i golf opremu Marije i Darka Strižića iz 1930-tih, skije iz Sportske industije Drucker iz Zagreba te trenirke i šprinterice atletičarke Đurđe Fočić, velike švedske i mornarske ljestve iz zagrebačke Gornjogradske gimnazije kao i druge slične predmete.