Izložbe

Idemo na tjelesni!

14. 06. 2019. - 22. 09. 2019.

Izložba Idemo na tjelesni! otvorena je u prostorijama Hrvatskog školskog muzeja u petak, 14. lipnja 2019. u 18 sati te je bila otvorena do 22. rujna 2019. godine.

Izložbu je organizirao Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim školskim muzejem, povodom 145. obljetnice uvođenja obavezne nastave tjelesne i zdravstvene kulture u hrvatske škole, 125. obljetnice obrazovanja za provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture (TZK-a) i 60. obljetnice osnivanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autori su izložbe doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, nositelj katedre Povijest sporta na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i Petra Husain Pustaj, kustosica Hrvatskog športskog muzeja.

Kroz šest tematskih cjelina izložba je predstavila povijest i razvoj nastave TZK-a kao nastavnog predmeta i dijela hrvatskog školskog sustava, ali i društvenog fenomena koji je značajno utjecao na pojavu i razvoj modernog sporta u našoj zemlji.

Kroz šest tematskih cjelina izložba je predstavila povijest i razvoj nastave TZK-a kao nastavnog predmeta i dijela hrvatskog školskog sustava, ali i društvenog fenomena koji je značajno utjecao na pojavu i razvoj modernog sporta u našoj zemlji. Njome je obuhvaćen razvoj sustava i institucija za školovanje učitelja i profesora za potrebe izvođenja nastave, od kojih posebno treba istaknuti tri bitna: Tečaj za nastavnike, Tečaj za učitelje gimnastike 1894. – 1896. i osnivanje Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1959. godine. Uspješnom izvođenju nastave tjelesnog odgoja svojim su predanim radom i entuzijazmom doprinijeli mnogi pedagozi i nastavnici, od kojih su na izložbi predstavljeni oni najznačajniji s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Sukladno tome predstavljeni su i njihovi radovi kao i razvoj metodičkih knjiga i udžbenika za nastavu TZK-a, odnosno svih važnijih monografskih i periodičnih izdanja.

 

Uz nastavu TZK-a od samih su početaka vezane brojne školske sportske aktivnosti, organizarane da opravdaju njegovo izvođenje i doprinesu njegovoj popularnosti, stoga je izdvojeno nekoliko većih i značajnijih školskih sportskih natjecanja kao što su I. Srednjoškolska gimnasatička svečanost (1905.), Svečano otvorenje Srednjoškolskog igrališta (1935.), Gimnaestrada (1957.) i Sportske igre osnovnih i srednjih škola SR Hrvatske (1967.).

Zaključni dio izložbe, kroz usporedbu nekolicine odabranih dvorana, njihova izgleda kada su bile izgrađene i danas, naglasio je vrijednosti TZK-a i njegova izvođenja za potpuni fizički, ali i psihički razvoj djece i mladih, a time i nužnost školskih sportskih dvorana opremljenih potrebnim rekvizitima.