Zbirke

Zbirka fotografija

 • Vrsta zbirke
  arhivska, dokumentarna, povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, medijska umjetnost, sportska
 • Broj predmeta
  preko 300000 jedinica
 • Vrsta građe
  fotografije, negativi na celuloidu, negativi na staklu, dijapozitivi, albumi, razglednice
 • Teritorij
  Hrvatska; svijet
 • Vremensko razdoblje
  1880. – danas
 • Voditelj
  Petra Husain Pustaj, kustosica

Zbirka fotografija najveća je i jedna od najstarijih Zbirki u Muzeju, a njezin fundus obuhvaća period od 1880. godine do danas te čuva sjećanja na brojna sportska događanja, natjecanja, klubove, sportske objekte, sportaše, sportske novinare te druge javne i privatne osobe koje su svojim radom i djelovanjem doprinijele razvoju i promociji sporta. Radi lakše preglednosti i pretraživosti fotografije su razvrstane prema tematskim cjelinama: sportskim granama i strukama.

Pored vrijednih primjeraka atelijerske fotografije, Zbirka sadrži fotografske radove sportskih reportera, amaterske fotografije, dokumentarne fotografije, negative na celuloidu, negative na staklu, dijapozitive, razglednice te brojne fotoalbume. Nedvojbeno zanimljive i vrijedne fotografije, pored suvremenih,  svakako su one najstarije (kraj 19. st.) koje prikazuju Tečaj za nastavnike tjelesnog odgoja, prve biciklističke, veslačke i plivačke utrke, kao i prve grupne portrete nogometnih momčadi.

Fundus zbirke fotografija svojom raznolikom vrstom građe, temama i širokim vremenskim periodom koji obuhvaća, vrijedan je i bogat izvor dokumenta i podataka relevantnih za proučavanje povijesti sporta. Zahvaljujući poklonima, otkupima i ostavštinama koje pristižu u Muzej Zbirka kontinuirano raste.