Izložbe Novosti

Vaterpolo u Hrvatskoj – stoljetni krug od Splita do Splita

23. 08. 2022. - 10. 09. 2022.

Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim vaterpolskim savezom predstavlja izložbu o počecima vaterpola, bogatoj tradiciji i najvećim uspjesima hrvatskog vaterpola povodom 35. Europskog vaterpolskog prvenstva koje se održava u Splitu u Spaladium Areni od 27. kolovoza do 10. rujna 2022.

Upravo je na splitskim Bačvicama davne 1908. odigrana prva utakmica u vaterpolu u organizaciji praških studenata predvođenih legendarnim Fabjanom Kaliternom, pokretačem mnogih sportova u Splitu. Vaterpolo je u Hrvatskoj najtrofejniji momčadski sport, a njegova snaga počiva na stoljetnoj tradiciji klubova koji su davali igrače za državne reprezentacije koje su u više navrata  bile na svjetskom i olimpijskom tronu. Na izložbi su predstavljeni najveći reprezentativni uspjesi Hrvatske i ranije Jugoslavije u kojoj su hrvatski igrači činili okosnicu. Posebno su izdvojeni klubovi s najvećom tradicijom koji su osvajali titule europskih prvaka, a to su: Jug, Mladost, Jadran i POŠK. Igrači i treneri koji su obilježili pojedine generacije zasebno su predstavljeni. Na izložbi je prikazan razvoj ženskog vaterpola i reprezentacije u Hrvatskoj. Temelj razvoja sporta je adekvatna infrastruktura pa smo prikazali gdje se sve nekada igrao vaterpolo, kako su nastajali prvi bazeni i kada se počeo igrati u zatvorenom što je omogućilo njegov razvoj na vrhunskoj razini.

Pozivamo posjetitelje da razgledaju izložbu i uživaju u bogatoj hrvatskoj vaterpolskoj tradiciji optočenoj zlatom.

U fantastičnoj sportsko – kulturnoj atmosferi, ispred hrama splitske kulturne baštine – Hrvatskog narodnog kazališta, održano je svečano otvaranje izložbe “Stoljetni krug od Splita do Splita“. Izložba je nastala u suradnji Hrvatskog vaterpolskog saveza i Hrvatskog športskog muzeja, a sve povodom 35. Europskog vaterpolskog prvenstva. Izložbu su ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu svečano otvorili Renato Živković, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza i Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja.

“Ponosni smo na činjenicu da je vaterpolo najstariji olimpijski sport, uz nogomet. Ponosni smo i na činjenicu da je vaterpolo dao čitav niz vrhunskih sportaša i niz odličja i sam podatak da već 114 godina djelujemo u Hrvatskoj, čini nas zaista sretnima i ponosnima. Došli smo na ideju da zajedno s Muzejom športa, svim građanima Splita, Dalmacije i svim turistima damo dodatne kulturne, društvene i zabavne vrijednosti tijekom ovih 15 dana Europskog prvenstva“, istaknuo je Renato Živković, glavni tajnik HVS – a i izvršni direktor Organizacijskog odbora EP – a.

“Ovo je sjajan trenutak da se pokaže bogata povijest hrvatskog vaterpola, najtrofejnijeg momčadskog sporta u Hrvatskoj. Izložba je prilično poučna i edukativna te će pokazati lijepe uspomene i dugu tradiciju koju vaterpolo ima u Hrvatskoj. Posebno bih istaknula prvu utakmicu u Splitu na Bačvicama, koju su odigrali praški studenti na inicijativu Fabijana Kaliterne. Ako pogledate putem panoa, vidjet ćete koliko je vaterpolo uspješan, koliko su sportaši i treneri uspješni na nacionalnoj i na međunarodnoj razini i mislim da će ova izložba pokazati koliko je sport važan“, komentirala je Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja.

Izložbu su uveličali Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, Petra Husain Pustaj i Marijan Sutlović, kustosi Hrvatskog športskog muzeja te Zoran Jurić i Zoran Kačić koji su sudjelovali u izložbi od samog početka, od ideje pa sve do realizacije.

S obzirom da je upravo Split kolijevka hrvatskog vaterpola gdje je davne 1908. godine na Bačvicama odigrana prva vaterpolska utakmica, nema sumnje da je upravo ovaj dalmatinski biser idealan domaćin europskim vaterpolisticama i vaterpolistima. Uz brojne sportske velikane koje je iznjedrio, Split je spreman za još jedan međunarodni, vrhunski sportski događaj od 27. kolovoza do 10. rujna 2022. godine. Izložba će biti izložena u centru Splita, ali i u Vodenom gradu ispred Spaladium Arene, a najbolji su pokazatelj bogatog i uspješnog puta hrvatskog vaterpola. Stoga, “zaplivajte“ izložbom jer je pun pogodak.

Nakon otvaranja izložba će biti postavljena u predvorju Spaladium arene do završetka prvenstva 10. rujna.