Izložbe Novosti

Sport kao igra

04. 03. 2022. - 20. 03. 2022.

Izložba Sport kao igra nastala je u suradnji sa Etnografskim muzejom u Zagrebu u sklopu izložbenog projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek. Projekt je okupljen oko istoimene središnje izložbe postavljene u Etnografskom muzeju koja prikazuje bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih, umjetničkih i tvorničkih dječjih igračaka i igara u trajanju od lipnja 2021. do svibnja 2022. Uz centralnu izložbu, u gostima kod Etnografskog muzeja svojim zasebnim izložbama sudjelovali su pojedinci, obrtnici i muzeji s područja Zagreba koji u svojim zbirkama čuvaju i dječje igračke, koje su se izmjenjivale na mjesečnoj bazi.

Hrvatski športski muzej predstavio je sportske rekvizite kakvima se nekada igralo i koji su zapravo igračke jer su sredstva za igru. Najstariji rekviziti potječu s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a zanimljivo ih je promatrati u odnosu kako su izgledali nekada, a kako danas. S razvojem sporta mijenjali su se i sportski rekviziti, a često je tehnološki razvoj i unaprjeđenje sredstava za igru utjecao na mijenjanje tehnike i taktike u sportu. Primjerice, nekada su teniski reketi bili drveni sa žicama od životinjskih crijeva, a s razvojem reketa od suvremenih materijala igra se bitno ubrzava. Na izložbi možete vidjeti razne stare predmete: bicikl s kraja 19. stoljeća koji se naziva velociped, stare lopte, palice, rekete, klizaljke, skije i mnoge druge sportske rekvizite. Dječja igra je na neki način preteča sporta pa izlažemo i dječje rekvizite poput tricikla i kotura igra je na neki način preteča sporta pa izlažemo i dječje rekvizite poput tricikla i koturaljki.

Autor izložbe Hrvatskog športskog muzeja je kustos Marijan Sutlović, a autorica središnje izložbe i projekta je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu.