Izložbe Novosti

Izložbe “Franjo Bučar” i “Tišina na sedmercu” u Splitu

07. 03. 2023. - 03. 04. 2023.
Cijeli dan

Dana 7. ožujka 2023. otvorene su izložbe „Franjo Bučar 25. 11. 1866. – 26. 12. 1946.“ i „Tišina na sedmercu“ u atriju Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Na početku je sve okupljene pozdravila Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije u Splitu, koja je vodila program otvorenja, ali i sudjelovala u organizaciji i postavljanju izložbi.

Program je na hrvatski znakovni jezik prevodila Mihaela Babić iz Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

Povodom otvorenja izložbe govorili su rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić,  Marijo Lušić, počasni predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a izložbe je ukratko predstavila autorica Martina Vargek.

Izložbu su podržali rukometaši, članovi hrvatske rukometne reprezentacije gluhih i Petar Metličić, kapetan hrvatske rukometne reprezentacije koja je osvojila mnoge medalje, kao i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr.sc. Zoran Đogaš, prof. dr.sc. Nikša Jajac, prof. dr.sc. Nikola-Koceić-Bilan te prof. dr.sc. Boris Maleš i ravnateljica Sveučilišne knjižnice Ana Utrobičić.

U sklopu izložbe, a u suradnji s docenticom na Kineziološkom fakultetu u Splitu Marijanom Čavalom,  održat će se radionica hrvatskog znakovnog jezika koju će voditi Mihaela Babić, uz gostovanje jednog rukometaša. Također, u planu je da članovi hrvatske rukometne reprezentacije gluhih odigraju utakmicu sa studentima Kineziološkog fakulteta u Splitu.

Povodom otvorenja izložbe Martina Vargek dala je izjave za Radio Brač, Radio Split i  TV Jadran.

Izložbe ostaju otvorene do 3. travnja 2023.

Autorica fotografija: studentica iz Sveučilišne galerije Maša Bračić