Izložbe Novosti

Izložba “Svijet mladih za svijet mira – Univerzijada u Zagrebu 1987.”

10. 11. 2022. - 12. 11. 2022.
Cijeli dan

Najveće sportsko natjecanje održano u Hrvatskoj, Univerzijada u Zagrebu 1987. godine, uveliko je prešlo okvire sporta i preraslo u društveni fenomen koji je trajno izmijenio lice Zagreba. I danas ga se mnogobrojni sudionici, volonteri i posjetitelji prisjećaju s radošću, a legendarnu maskotu vjeverice Zagi, trideset i pet godina nakon, prepoznaju i najmlađe generacije. Zagi je bio simbol Univerzijade a postao je simbol novog procvalog Zagreba.

Ovo sportsko natjecanje studenata održalo se u ljeto od 8. do 19. srpnja 1987. godine u Gradu Zagrebu i gradovima suorganizatorima: Bjelovaru, Čakovcu, Jastrebarskom, Karlovcu, Kumrovcu, Petrinji, Sisku, Varaždinu i Svetom Ivanu Zelini. To je bila četrnaesta po redu ljetna Univerzijada na kojoj je sudjelovalo gotovo 6 500 studenata sportaša iz 122 zemlje koji su se nadmetali u 12 sportova po uzoru na olimpijske igre. Sportske priredbe održane su u 26 sportskih objekata u Zagrebu i 14 u gradovima suorganizatorima. Većina korištenih objekata bila je novoizgrađena ili temeljito obnovljena, a među najznačajnijima su Jarunsko jezero, kompleks Cibone, Mladost na Savi, SRC Šalata i Dom sportova.

Osim sportske infrastrukture grad je doživio sveobuhvatnu obnovu. Novo ruho dobili su studentski domovi Cvjetno naselje i Stjepan Radić, otvoren je Muzej Mimara, a tramvajska pruga prešla je na desnu obalu Save. Izgrađen je novi autobusni kolodvor, obnovljeni su željeznički kolodvor i glavni zagrebački trg, tada zvan Trg republike, a preko 200 fasada dobilo je novo ruho te je Zagreb i doslovno izašao iz sivila smoga u šareniju budućnost. Više od svega Zagreb je zahvatio kozmopolitski duh s posjetiteljima iz cijelog svijeta, a gradom se orilo “Zagi, Zagi, Zagi za Zagreb za svijet” u taktovima i glasovima Trešnjevačkih mališana. Baklju na svečanom otvaranju pred 50 000 posjetitelja na Maksimirskom stadionu zapalio je već proslavljeni košarkaš Dražen Petrović.

Maskotu Zagija, vizualni identitet igara, osmislio je animator Nedjeljko Dragić (Paklenica kod Novske, 1936.), jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma. Prijepori su nastali oko logotipa igara jer je trebao biti u obliku “nepoželjnog” slova U. Na kraju je prihvaćen logo zagrebačkog dizajnera Dušana Bekara (Zagreb, 1931. – 2019.) – stilizirani čovjek sa široko podignutim rukama poput slova Y, početno od Yugoslavia.

Ovom izložbom Hrvatski športski muzej predstavlja dio fundusa vezan uz Univerzijadu u Zagrebu prikupljen otkupom i darovima kroz povijest Muzeja.

Izložba je postavljena u sklopu Smotre Sveučilišta u Zagrebu koja će se održati od 10. do 12. studenog 2022. godine.