Izložbe Novosti

Izložba “Brončani, srebrni – Vatreni!”

25. 11. 2022. - 13. 12. 2022.
Cijeli dan
Cvjetni trg
Zagreb

Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom predstavlja izložbu Brončani, srebrni – Vatreni! povodom nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru 2022. godine. Izložba fotografija posvećena je veličanstvenim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije: brončanoj medalji na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. i srebrnoj medalji na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018.

Autori fotografija su naši nagrađivani sportski fotografi: Robert Valai, koji je reprezentaciju pratio 1998., i Drago Sopta, koji je uz reprezentaciju od 2013. kao službeni fotograf HNS-a. Koncepcija izložbe prati tijek nastupa reprezentacije 1998. i 2018. od priprema uoči odlaska na prvenstvo pa sve do povratka u Hrvatsku. Fotografije nam vraćaju u sjećanje najveće sportske trenutke, emocije s terena i dočeka te pružaju pogled iza kulisa u trenucima priprema i opuštanja između utakmica.

Osim što su nastupi naših nogometaša odjeknuli svijetom, njihovo predstavljanje kroz fotografije sportskih fotografa uvelike je pridonijelo afirmaciji sportske fotografije kao umjetnosti, podsjećajući tako na činjenicu da je Hrvatska dom brojnih sportskih fotografa čija su djela međunarodno afirmirana i nagrađivana.

Izložba je postavljena na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, poznatijem kao Cvjetni trg, od 25. studenog do 13. prosinca 2022. godine.