Izložbe

Igra sporta i umjetnosti

06. 02. 2020. - 22. 03. 2020.
8:00 - 18:00

U 19 sati u četvrtak, 6. veljače 2020. godine, u prostoru Galerije Prsten i Galerije PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika, svečano je otvorena izložba „Igra sporta i umjetnosti”, koja je za cilj imala najaviti budući stalni postav Hrvatskog športskog muzeja.

Hrvatski športski muzej, u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, predstavio je opsežan izložbeni projekt, mjesto susreta sporta, obrazovanja, kulture i umjetnosti, koji je kroz dva dijela svjedočio o povezanosti umjetnosti i sporta.

Prvi dio izložbe prezentirao je razvoj sporta i primijenjene umjetnosti u području sporta od vremena pokretanja organiziranih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, dok je druga cjelina izložbe prikazala sport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, a ujedno i inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.

Na izložbi je predstavljen širok spektar izložaka – od muzejskih, koji spajaju tragove povijesti i pričaju priču o razvoju sporta, do umjetničkih djela koja komentiraju, opisuju osobna iskustva i govore o spoju mogućnosti različitih kreativnih igara sporta i umjetnosti.

Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izložio se po prvi put, a za mnoge od njih predviđeno je istaknuto mjesto u budućem postavu koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.

U prvom dijelu izložbe Hrvatski športski muzej izložio je predmete iz vlastitog fundusa koji su vrijedni primjeri primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta, prije svega medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade. Njihovo vizualno oblikovanje ostvarilo je snažan utjecaj na promociju pojedinih sportskih događaja i općenito percepciju sporta u društvu. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izložio se po prvi put, a za mnoge od njih predviđeno je istaknuto mjesto u budućem postavu koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe. Na izložbi su prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike. Među njima se nalaze i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.

Pregled razvoja umjetnosti u području sporta u Hrvatskoj prezentiran je kronološki, od kraja 19. stoljeća, u četiri cjeline prema prekretnicama u hrvatskoj povijesti koje su imale presudan značaj za
društvo što se reflektiralo na sport i umjetnost. U zasebnim cjelinama prezentirani su predmeti vezani za sokolski pokret i olimpizam.

U drugom dijelu izložbe predstavljeni su radovi hrvatskih likovnih umjetnika na temu sporta. Predstavljena umjetnička djela govore o strasti i ushitu, koji povezuju odgovor na pitanje zašto su sport i umjetnost najvažnija kreativna zabava i unutarnja promjena u suvremenom civilizacijskom okruženju i europskoj tradiciji.

Od najmlađe generacije do akademika, umjetnici kroz svoje iskustvo sportske aktivnosti, kroz sportove koje su trenirali, kroz dnevnu sportsku rekreaciju u kojoj uživaju, prenose iskustvo u svoja
umjetnička djela koja govore o strasti, osobnim stavovima, rekreaciji, čarobnim sjećanjima na stare stadione, prijenosima sportskih natjecanja na crno bijelim televizorima, čaroliji natjecanja i radosti
druženja.

Na izložbi su predstavljeni umjetnici: Grgur Akrap, Tomislav Buntak, Ivan Fijolić, Martina Granić i Martina Miholić, Svjetlan Junaković, Marin Marinić, Bojan Mrđenović i Stipan Tadić, Zoltan Novak, Ivan Posavec, Josip Rončević, Maja Rožman, Matko Vekić, Zlatan Vrkljan, Mio Vesović.

Danira Bilić
ravnateljica
Danira Bilić
ravnateljica

lorem ipsum doler smit opis lorem ipsum doler smit opis lorem ipsum doler smit opis lorem ipsum doler smit opis