Izložbe

Hrvatski sokol

26. 01. 2018. - 28. 02. 2018.

Izložba Hrvatskog športskog muzeja, “Hrvatski sokol” otvorila je Noć muzeja 2018. godine. Postavljanjem izložbe u dvoranu Hrvatskog sokola se obilježilo 140. godišnjicu izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog tjelovježbi i sportu, “Sokol” 1878. godine i 135. godišnjicu izgradnje i otvaranja prve tjelovježbene i sportske dvorane u Hrvatskoj, dvorane Hrvatskog sokola u Zagrebu 1883. godine.

Društvo Hrvatskog sokola, osnovano 1874. godine, okupljalo je do I. svjetskoga rata 180 društava i preko 20.000 članova te je predstavljalo najmasovniji tjelovježbeni, sportski i društveni pokret u Hrvatskoj, a zaslužni su i za prvo nastupanje sportaša pod hrvatskom zastavom na međunarodnoj sceni. Njihova dvorana, zagrebačka “Sokolana” jedna je od najstarijih sportskih dvorana u Europi koja je očuvana u gotovo originalnom izgledu, a i dan danas služi za tjelovježbu.

Prilikom svečanog otvorenja Noći muzeja i izložbe “Hrvatski sokol” gimnastičari Hrvatskog tjelovježbenog društva Hrvatski sokol, predvođeni Tinom Srbićem, osvajačem zlatne medalje na svjetskom prvenstvu, predstavili su dugu tradiciju dvorane i činjenicu da i 135 godina nakon njene izgradnje, iz te dvorane i dalje dolaze vrhunski gimnastičari i gimnastičarke.