Novosti

Građa fotoreportera Radiše Mladenovića unesena u Hrvatski športski muzej

28. 09. 2022.
Cijeli dan

Hrvatski športski muzej ovoga je tjedna preuzeo bogatu ostavštinu umirovljenog i iznimno cijenjenog sportskog fotoreportera Radiše Mladenovića, čime je Zbirka fotografija svojem fundusu pribrojala preko 50 000 fotografija i negativa. Potpisivanju ugovara i preuzimanju građe prisustvovali su ravnateljica Muzeja Danira Bilić, Radiša Mladenović te voditeljica Zbirke fotografija kustosica Petra Husain Pustaj.

Radiša Mladenović (Uzovnica pokraj Ljubovije, 1932.) poznati je i cijenjen, sada već umirovljeni, fotoreporter čija je bogata i osebujna karijera započela u redakciji dnevnika Borba 1948., te se nastavila u Sportskim novostima 1954. i SN reviji 1976. Kroz svoj je radni vijek pratio i snimao nastanak i rad brojnih klubova, razvoj mnogih sportaša, bilježio svakodnevnicu, te prikazao sportske terene, publiku i sportaše van konteksta u kojem ih inače pratimo.

Tijekom karijere duge 70 godina, Radiša Mladenović osvojio je brojne nagrade za izložbe, od kojih treba istaknuti izložbu sportske fotografije u Rimu uoči OI (1960.) i Jugoslavenske sportske fotografije (1969. i 1972.). Nagradu za životno djelo Milan Milanović dobio je 1987. godine, a vrhunac njegove izvanredne karijere ostvaruje se ulaskom u Kuću slavnih hrvatskih foto novinarstva 2014. godine.

Radovi Radiše Mladenovića slikovito i životno portretiraju jedno dugačko razdoblje te dokumentiraju nastanak i razvoj našeg sporta. Njegovi radovi prikazuju slavlja, razočaranja i tugu, prikazuju požrtvovnost i predanost, prate rast generacije sportaša, na terenu, ali često i van njega. Umjetnički karakter Mladenovićevih radova potvrda je njegova talenta da obuhvati sve potrebne segmente da fotografijom prenese emociju, trenutke izdvojene iz realnosti koji su jednim ‘klikom’ ostali zabilježeni u povijesti.

Kao vodeće ime među hrvatskim fotoreporterima Radiša Mladenović pratio je brojne značajne domaće i svjetske sportske događaje. Njegovo iskustvo i tehnike snimanja omogućili su mu da snimi fotografije koje su obišle svijet i postale asocijacije za mnoge sportaše i sportske trenutke. Ne iznenađuje stoga što je nazivan predvodnikom nove generacije sportskih fotoreportera.

Ostavština Radiše Mladenovića koju je Hrvatski športski muzej preuzeo u svoj fundus iznimno je vrijedna i značajna za povijest sporta, stoga je glavni prioritet u digitalizaciji i obradi kako bi u što skorije vrijeme bila dostupna za istraživanje našim korisnicima i široj javnosti.