Zbirka sadrži trofejne predmete, medalje, plakete, pokale i uporabne predmete s nagradnim posvetama. Građa datira od 1870. nadalje, podrijetlom je uglavnom iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Svojom materijalnošću i ugraviranim natpisima predmeti dokumentiraju događanja. 

Fotografija je najvažniji oblik dokumentiranja športskog nadmetanja u kojem je zaustavljen trenutak događanja. Ona nam daje informaciju o osobama i skupovima, objektima i mjestima zbivanja u vremenu i jedini je slikovni zapis prije nastanka filma. 

U zbirci su platneni grbovi klubova i natjecanja, zastave, športska odjeća, natjecateljski brojevi, dresovi i kostimi te sudačke i druge oznake. Tekstilni predmeti su iz različitih razdoblja unatrag više od stotinu godina i prikazuju razvoj, krojeve i materijal, kao i oblike osobnog predstavljanja. 

Zbirka opreme i rekvizita sadrži predmete koji se koriste u športu, te opremu koja odijeva ili štiti natjecatelja. Predmeti potječu od kraja 19. stoljeća nadalje. 

Zbirka sadrži opremu za športske dvorane i igrališta, te vozila i plovila prikupljena kao artefakti, a zanimljiva za priređivanje izložbi u većim prostorima. Tu su gimnastičke sprave, čamci, bicikli i slično. Katalogizirano je 15 predmeta. 

Zbirka sadrži četiristotinjak katalogiziranih diploma i priznanja, većim dijelom vezanih uz nagrade koje su dodjeljivane športašima i športskim djelatnicima. Prikupljeni su kao dokumentarni materijal, no jednako tako imaju i značajnu likovnu vrijednost. 

Zbirka arhivskog gradiva obuhvaća razdoblje od kraja 19. stoljeća do danas, i sadrži Osobne fondove sportaša i sportskih djelatnika, fondove sportskih organizacija, klubova, saveza i sportskih događanja te je raspoređena u 924 arhivskih kutija.

Dokumentarni fond tiskovina manjeg formata kao što su ulaznice, programi, naputci, tiskane naljepnice, obavijesti i slično. Broj tiskovina je oko 4.600, a smještene su u pedesetak kutija i sortirane po temama. Vrijedan je dokumentarni izvor i slika likovnih rješenja predstavljanja pojedinih športskih i tjelovježbenih događanja. 


EnglishCroatiaUnknown