ZBIRKA MEDALJA I ZNAČAKA

 • Zbirka sadrži trofejne predmete, medalje, plakete, pokale i uporabne predmete s nagradnim posvetama. Građa datira od druge polovine 19. stoljeća, podrijetlom je uglavnom iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Svojom materijalnošću i ugraviranim natpisima predmeti dokumentiraju događanja. Zbirka sadrži preko 4900 katalogiziranih predmeta. U najvrjedniju građu ubrajamo predmete dr. Franje Bučara, zatim nagrade s prvih natjecanja u Hrvatskoj u biciklizmu iz vremena od 1890. do početaka 20. stoljeća, memorabilije i nagrade Tjelovježbenog društva Hrvatski sokol (1874.-1929.), nagrade iz nogometa, plivanja, atletike, sanjkanja, klizanja, hrvanja, streljaštva, te medalje i plakete od prvih modernih olimpijskih igara 1896. nadalje, te olimpijske medalje sportaša.

  Trofejne predmete izrađivali su poznati hrvatski, ali i strani obrtnici i poduzeća, domaći majstori i ljevači, a idejni su autori brojni hrvatski kipari kao što su Ivan Kerdić, Robert Frangeš Mihanović, Joza Turkalj, Želimir Janeš i brojni drugi.

  Značke klubova, saveza i događanja su materijalni prikaz povijesti i zasad su dio zbirke.  Vrsta zbirke: povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, sportska, biografska

  Broj predmeta: više od 5 tisuća

  Vrsta građe: medalje, plakete, pokali, skulpture, značke, slike, štambilji

  Teritorij: Hrvatska, svijet

  Vremensko razdoblje: od druge polovine 19. stoljeća do danas

  Voditelj: Marijan Sutlović, kustos


EnglishCroatiaUnknown