Notice: Trying to get property 'name' of non-object in /home/sportski/public_html/wp-content/themes/hsmuzejtheme/single.php on line 41

Notice: Trying to get property 'name' of non-object in /home/sportski/public_html/wp-content/themes/hsmuzejtheme/single.php on line 41

Sjećanje: Dražen Petrović 7.6.1993.-7.6.2023.

7. lipnja 2023

Prošlo je dugih 30 godina otkad nas je prerano napustio veliki čovjek i košarkaš Dražen Petrović. Sjećanje na njega čuva se u srcima i pamćenju ljudi koji su ga poznavali, a Hrvatski športski muzej trajno čuva i ovom prigodom prezentira dio fotografija koje nas podsjećaju na njegovu igračku i ljudsku genijalnost.

Dražen je rođen 22. listopada 1964. u Šibeniku, a već je s 15 godina debitirao za seniore Šibenke s kojom 1983. osvaja prvenstvo Jugoslavije, koje je naknadno oduzeto za zelenim stolom. U zagrebačku Cibonu prelazi 1984. i s njom osvaja dva naslova europskog prvaka. U Real iz Madrida prelazi sa samo 23 godine, što je bio presedan u jugoslavenskom sportu jer su u to doba igrači mogli otići u inozemstvo tek s 28 godina. U američki NBA, najjaču ligu svijeta, odlazi kao jedan od prvih Europljana te na težak način krči put budućim igračima sa Starog kontinenta. U New Jersey Netsima dokazao se kao jedan od najboljih šutera lige te je njegov dres s brojem 3 trajno umirovljen.

Bio je kapetan legendarne hrvatske reprezentacije koja je osvojila srebro na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, kada je prvi put dozvoljen nastup igračima iz NBA lige. Ranije je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio olimpijsko srebro u Los Angelesu 1984. i broncu 1988. u Seoulu, a bio je i svjetski i europski prvak.

Na današnji dan, u 29. godini života, tragično je stradao u prometnoj nesreći dok se vraćao s kvalifikacijske utakmice koju je dan ranije odigrao za hrvatsku reprezentaciju. Njegova veličina prepoznata je u svijetu te mu je 1995. podignut spomenik  kipara Vaska Lipovca u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni, a 2002. je primljen u Košarkašku kuću slavnih. Ispred dvorane u Zagrebu koja nosi njegovo ime podignut je spomenik kipara Kuzme Kovačića, a rodni Šibenik je „svom malom“ podario skulpturu kipara Kažimira Hrastea.

TAG ZA KARTICU OSOBE
Ime i prezime osobe ili umjetnika vrlo dugačko
Funkcija opcinalno

Od najmlađe generacije do akademika, umjetnici kroz svoje iskustvo sportske aktivnosti, kroz sportove koje su trenirali, kroz dnevnu sportsku rekreaciju u kojoj uživaju, prenose iskustvo u svoja umjetnička djela koja govore o strasti, osobnim stavovima, rekreaciji, čarobnim sjećanjima na stare stadione, prijenosima sportskih natjecanja na crno bijelim televizorima, čaroliji natjecanja i radosti druženja.

PREUZMITE DOKUMENT CUSTOM NAZIV LINKA

Budite u koraku s događanjima

Prijavite se na newsletter Hrvatskog športskog muzeja i ostanite upozanti sa zbivanjima u hrvatskom sportu.