U utorak u HŠM-u 3. radionica projekta 'Sinergija' - za učenike sportaše Gimnazije Sesvete

Nakon uspješno organizirane dvije radionice za učenike-sportaše Športske gimnazije i Prve riječke hrvatske gimnazije u nazočnosti olimpijke Snježane Pejčić, u sklopu projekta „Sinergija sportske kulture, olimpijskih vrijednosti i dual karijere mladih sportaša” u utorak, 26. studenoga 2019. godine u 9.00 sati održana je treća radionica – za učenike-sportaše Gimnazije Sesvete, uz nazočnost ambasadorice dual karijere, skijaške olimpijke Vedrane Malec. Mjesto održavanja radionice ponovno je Hrvatski športski muzej u Praškoj ulici u Zagrebu.

Gimnazija Sesvete je poznata po izvrsnim sportskim postignućima u nogometu, rukometu i krosu u školskom sportu, fair play nagradi koju je ekipa škole dobila na Svjetskom školskom prvenstvu u nogometu (Antalya 2012.), ali i mnogobrojnim poznatim sportašima koji su je pohađali: Dario Šimić, Igor Vori, Aneta Benko (Peraica), Iva i Mia Radoš, Lucija Cvitanović, Daniel Miškić i Luka Martinek.
Cilj radionice je upoznati učenike-sportaše s postavom Hrvatskog športskog muzeja, olimpijskim vrijednostima i informirati ih o dual karijeri u sportu. Na radionici su se prezentirale Preporuka Hrvatskog olimpijskog odbora i Središnjeg državnog ureda za šport za nacionalne sportske saveze i sportske klubove o skrbi o dual karijeri sportaša, a putem upitnika utvrđeni su problemi s kojima se učenici susreću tijekom sportske karijere. U projekt se uključila Adecco grupa koja je potpisala sporazum s HOO-om vezano za skrb sportaša na kraju karijere i u karijeri nakon sportske karijere. Na kraju radionice učenici su sudjelovali u Sinergija – kvizu znanja.
Za sve sudionike pripremljen je promocijski materijal projekta Sinergija kojeg je izradila Maja Regula Čizmić (HOO). Osim promocijskog materijala, učenici-sportaši su dobili priručnike: „Živjeti fair play“, u kojima su fair play priče i poruke hrvatskih sportaša, trenera i sudaca. Dobili su i priručnik „Za karijeru nakon sportske karijere“ koji sadrži karijerne priče članova Komisije sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora.
Uz ambasadoricu dual karijere Vedranu Malec, o postavu muzeja, olimpizmu, fair play i dual su govorili: Danira Bilić i Marijan Sutlović (HŠM), Stjepan Crnokić (SDUŠ), Ana Popovčić (HOA), Biserka Vrbek (HOO), Romana Caput-Jogunica (Sveučilište u Zagrebu / Agronomski fakultet) i Marica Pelivan (Gimnazija Sesvete) i Matija Mirković (Adecco grupa)

Izvor: Hrvatski olimpijski odbor


EnglishCroatiaUnknown