Projekt sinergija sportske kulture, olimpijskih vrijednosti i dual karijere za mlade sportaše

U sklopu projekta Sinergija sportske kulture, olimpijskih vrijednosti i dual karijere za mlade sportaše, u Hrvatskom športskom muzeju (HŠM) održane su dvije radionice, na kojima su sudjelovali učenici-sportaši Športske gimnazije u Zagrebu, a potom i njihove kolegice i kolege iz Prve riječke hrvatske gimnazije. Projekt je financiran iz programa Olimpijske solidarnosti Europskih olimpijskih odbora (EOO), provodi se temeljem suglasnosti nadležnog ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, a organizacijski su ga realizirali Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski športski muzej, Središnji državni ured za šport i Hrvatska olimpijska akademija.

Govoreći o vlastitim iskustvima usklađivanja dual karijere (u ovom slučaju uspješne sportske i akademske karijere), radionice je uveličala ambasadorica projekta, proslavljena streljaška olimpijka Snježana Pejčić.
Nakon što su upoznati s postavom Hrvatskog športskog muzeja (ravnateljica Danira Bilić i kustos Marijan Sutlović), potom olimpijskim vrijednostima (Ana Popovčić – HOA), učenici-sportaši dobili su informacije i o dual karijeri u sportu, te upoznati s činjenicom da joj je krizno razdoblje prelazak iz osnovne u srednju školu. Na radionici su prezentirana i vodeća tijela hrvatskog sporta – HOO i SDUŠ, kao i njihova Preporuka nacionalnim sportskim savezima i sportskim klubovima o skrbi o dual karijeri sportaša. Od mladih sportaša zatraženo je mišljenje vezano za predložene aktivnosti u Preporuci, a putem upitnika utvrđeni su problemi s kojima se susreću tijekom sportske karijere. Na kraju radionice sudionici su sudjelovali u Sinergija – kvizu znanja, a pobjednicima su pripali ruksaci tvrtke 4F, iz kolekcije hrvatskih olimpijaca za Tokio 2020.
Svi sudionici dobili su i promocijski materijal projekta Sinergija te priručnike: „Živjeti fair play“, u kojima su fair-play priče i poruke hrvatskih sportaša, trenera i sudaca. Pridodan im je i priručnik „Za karijeru nakon sportske karijere“, koji sadrži karijerne priče Komisije sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora.
Treća radionica Sinergije održana je 18. studenoga 2019. godine za učenike-sportaše Srednje škole Sesvete uz nazočnost Vedrane Malec, hrvatske zimske olimpijke, također ambasadorice dual karijere.
Uz ambasadorice dual karijere Snježanu Pejčić i Vedranu Malec, u organizaciji i provedbi radionica sudjelovale su: Danira Bilić i Marijan Sutlović (HŠM), Stjepan Crnokić (SDUŠ), Ana Popovčić (HOA), Biserka Vrbek (HOO), Romana Caput-Jogunica (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), profesor Siniša Latković i psihologinja Sabina Saltović (Prva riječka hrvatska gimnazija) te profesorice Diana Ćosić (Športska gimnazija) i Marica Pelivan (Gimnazija Sesvete). 

Izvor: Hrvatski olimpijski odbor


EnglishCroatiaUnknown